Jonna Rolvungs indlæg på ekstraordinær Kongres

Torsdag den 9. februar blev der afholdt ekstraordinær kongres i Danmarks Lærerforening. Kredsens formand, Jonna Rolvung, var også på talerstolen og sagde:
Når jeg står jer i dag, er det på en lidt besynderlig baggrund.

Vordingborg Kommune er med i KL's Partnerskab 2011, fordi KL konsulenterne bistod kommunen sidste skoleår, hvor vi var på mødeplan.

På den baggrund tilbød KL kommunen et gratis medlemskab. (I kontrakten står, at KL vurderer, at kommunen vil kunne bidrage positivt til Partnerskabets aktiviteter)

Partnerskabet har ikke haft indflydelse på antallet af ansatte eller på budgetforudsætningerne, hverken sidste år eller i indeværende skoleår. Eneste bidrag fra KL har været en kontrol af skoleledernes planlægningstal i forhold til 155 og UV-tid. (A05)

Men efterfølgende er kommunen blevet brugt som eksempel på, hvad partnerskabet kan udrette.

D 12. januar i år deltog borgmester Henrik Holmer i Kommunaløkonomisk Forum. Han havde et indlæg under punktet:

2) Mere undervisning for pengene,
hvor KL præsenterede Pjecen: Effektiv anvendelse af lærernes arbejdstid.
Thorbjørn Christensen, Niels Egelund og Torben Bugge havde også indlæg.

Henrik Holmers indlæg havde titlen:
 ”Haves: Mere undervisning for pengene - Ønskes: Mere fleksibilitet, som vi har råd til”.

Ifølge borgmesteren havde kommunen sparet 40 stillinger (20 millioner) uden, at det kostede i elevernes undervisningstid.

De 40 stillinger dog blev nedlagt, inden man besluttede at inddrage KL i en analyse af lærernes arbejdstid.
Det er ikke KL’s fortjeneste, det klarede Vordingborg Kommune helt på egen hånd.

De 40 stillinger blev nedlagt som følge af kommunens egen dårlige budgettering i 2009 og 2010, hvor de to år i træk måtte genåbne budgetterne på grund af deres eget manglende overblik over økonomien. Det fik de omtalte konsekvenser.
Nogle skoler kunne ikke /havde ikke overholdt budgettet, og der blev lukket for overførsel af underskud, så det var også en årsag.

Det var en svær sag for alle. For det var gode kolleger, som der var brug for, og som gjorde en forskel.

KL’s fejlfyldte analyse i 2010 medførte heller ikke nye afskedigelser.

Forinden havde kommunen undsagt en mundtlig indgået lokalaftale, og resultatet var, at lærerne kom på mødeplan i året 2010-2011.
KL deltog eller snarere overtog herefter planlægningen og styringen af skoleåret, og rygtet sagde, at konsulenterne lovede lederne og kommunen en genvej til en billig A08 - aftale.
Vi havde jo allerede mødt konsulenterne i forbindelse med beregningerne til A08, så det rygte bragte vi straks videre til DLF centralt.
KL udsendte da også i løbet af året den første pjece om Partnerskabet ”Sådan kan du effektivisere din folkeskole”.

Jeg kan ikke med få ord beskrive det kaos og den mistillid på alle niveauer i skolevæsenet, der opstod i løbet af det år.
Et kaos, som der endnu ikke ryddet helt op i og aldrig bliver helt styr på.

Fejlfyldte mødeplaner, utallige ”sjove” historier om kaotisk planlægning. Opgaveklumper med skyggeskemaer, som lærerne ikke fik udleveret (en TR fik lov at tage et skærmbillede) og TR- og AMR-opgaver, som ikke kunne løses efter KL’s forskrifter. Manglende opgørelser og tidsoversigter, overtid der ikke var styr på.

En ting er sikkert – det var ikke kvalitet, der var varemærket for det skoleår.

KL-konsulenterne ”underviste” lederne i, hvordan de skulle takle mødeplanen og køre hårdt på.
Lærerne var i selvstyrende teams, havde kommunen besluttet, og skulle selv forvalte de store puljer, der blev lagt ud i alle mulige og umulige huller i mødeplanen.

Der blev kørt rigtigt hårdt på vores arbejdstidsaftale og på TR og AMR-systemet. Flere skoler lagde TR’s og AMR’s arbejdstid ind i aktivitets- og mødeplaner som hold- eller vikartimer og pålagde dem at bruge den mødeplanlagte arbejdstid og nægtede dem tid til opgaver uden for den mødeplanlagte tid.
Mange andre opgaver blev lagt ind på samme måde eller i elevpauserne (vejlederopgaver).
Lederne isolerede sig og tog ikke beslutninger uden først at have hørt KL. Konfrontationerne og frustrationerne i dagligdagen var mærkbare og den pædagogiske ledelse forsvandt helt på nogle skoler.
På et tidspunkt truede ledelsen med at lægge sager i de ansattes personalemapper, hvis de stillede ”dumme” spørgsmål til deres arbejdstid.

Fraværet af kvalitet i undervisningen og planlægningen var nok den største belastning for lærerne. Arbejdsglæden kommer ved et godt udført arbejde og et godt arbejdsmiljø, når man kan levere god velforberedt undervisning.

Ingen tvivl om, at denne afdeling af KL var i gang med et angreb på vores arbejdstid, og ikke kun i Vordingborg.

Det kom bag på os, at Vordingborg Kommune var tilmeldt Partnerskabet, for I foråret 2011 foreslog kommunen, at kommune og kreds, sideløbende med vores uenighedsmøder, skulle forhandle en ny lokalaftale.

Lidt barokt, for de ting, vi stridedes om med kommunen og KL, enedes vi stort set om i vores forhandlinger med kommunen. Kommunen var også enig i, at tilliden havde lidt stor skade og skulle genopbygges.
Ja, kredsen følte nærmest, at kommunen i forhandlingerne undsagde KL-konsulenterne og gav os indrømmelser på trods af konsulenternes anbefalinger.
Og stemningen var en helt anderledes end på møderne med KL på sidelinjen.

Hvilket udbytte fik kommunen af konsulenternes deltagelse i mødeplanåret?
Lærte lederne at lede?? Fik de det kompetenceløft på arbejdstiden, som borgmesteren omtalte på KØF?
De fik i hvert fald erfaring på dårligt arbejdsmiljø både indenfor egne rækker og indenfor TR- og lærergruppen.

Hvad med kvaliteten i undervisningen?

Det er en trossag, men nogle skoler måtte aflyse lærernes undervisningstimer, især i sidste mødeplanperiode, den manglende tid til eleverne i elevpauserne, og lærernes arbejdsmiljø smitter også af på kvaliteten. men lærerne gjorde jo deres yderste for at bevare kvaliteten i undervisningen af hensyn til eget velbefindende.

Nogle skoler kom ud med rigtig meget overtid og nye underskud, især i forhold til TR og AMR-arbejdet.

Men kommunen fik altså et tilbud, et gratis tilbud.
Og KL har brugt kommunen og os i et salgsfremstød for et nyt partnerskab og i et angreb på vores arbejdstid.

Vi er blevet brugt med et talmateriale, der ikke holder.

Tallene for skoleåret 2010- 2011 er planlægningstal og tager ikke højde for aflysninger, konvertering og overtid.

Det ved KL godt!

Nogle skoler sidder tilbage med et betydeligt overtidsforbrug, som ikke er indregnet i arbejdstiden for indeværende skoleår.

Tallene fra dette skoleår er også planlægningstal, som konsulenterne har været med til at gennemse.

Det er en tilsnigelse, når de i pjecen skriver, at deres metode gør det muligt at sammenligne skolerne.
Vi kan sætte rigtig mange spørgsmålstegn ved tallene, f.eks. har næsten alle skolerne indregnet 6. ferieuge ved at give fri på undervisningsdage, men det fremgår ikke af aktivitetsplanens tal.

Kvalitet er ikke det, konsulenterne bygger deres indsats på, men det bør vores kommuner gøre for skolens skyld.
KL bryder vores arbejdstid op i delelementer, som de derefter sår tvivl om.

Alle læreres arbejdstid er afsat til nødvendige eller ønskede arbejdsopgaver, som bidrager til at kvalificere undervisningen for vore elevers skyld.

Lærerne i Vordingborg er vrede på borgmesteren. Deres breve til ham er tydelige tilkendegivelser af, at de føler sig svigtet af deres arbejdsgiver og at borgmesteren medvirker til at så tvivl om lærernes arbejde og han medvirker til at sikre kunder til KL’s nye partnerskab på forkert grundlag.

KL har igen skabt mistillid i vores kommune.


Emner

Målgruppe