Høringssvar Budget 2014 Vordingborg

Kredsen har sendt dette høringssvar til Vordingborg Kommune vedr. Budgetforslaget 2014

Lærerkredsen er meget tilfreds med og glad for den store interesse, politikerne viser for folkeskolen i Vordingborg, og vi ved, at det er udtryk for et stort ønske om at få opfyldt målene i Fokus på Folkeskolen og i skolereformen.

De mål er Lærerkredsen stort set enige i, og vi ved, at kommunens ansatte på skoleområdet loyalt prøver at løfte opgaven.

Alligevel må vi udtrykke bekymring for det kommende budget, set i lyset af skolereformen. 

Gennem kommunes bloktilskud er der sket en generel forhøjelse på 1,724 mio. i 2014. Desuden er der en særlig tildeling til implementering på 4,044 mio. i 2014. I alt har kommunen fået 5,768 mio. tilført.

Kommunalbestyrelsen har afsat 6,436 mio. til skoleområdet i 2014. Lærerkredsen og MED-udvalget har ikke set beregninger af, hvordan disse beløb indgår i budgettet og hvilken betydning, det har for personalegrupperne.

Lærerne i Vordingborg Kommune bruger en stor del af deres samlede arbejdstid på undervisningstimer. Lærerne har i gennemsnit 680 undervisningstimer. Det er 27 timer over landsgennemsnittet på 653 timer. Det kan være svært at sammenligne med andre kommuner, da man ikke ved, hvor mange andre opgaver, der indgår i beregningerne i de andre kommuner. Har man eksempelvis indregnet de personer, som kun har få eller ingen undervisning (inklusionsmedarbejdere, vejledere, koordinatorer og skolebibliotekarer m.fl.). 

Sammenligningen er også svær, da de fleste kommuner har en anden aftale, hvor flere opgaver kan være undervisning, f.eks. prøverne i 9. kl. og biblioteksopgaverne.

Mange lærere i vores kommune har omkring 750 undervisningstimer på deres årsplaner. 750 timer svarer til 1000 lektioner og 1000 arbejdstimer i Vordingborg Kommunes nuværende struktur på skoledagen.

I forbindelse med Fokus på Folkeskolen er der sket store effektiviseringer og stramninger på alle områder, og der er flere elever pr. lærertime.

Lærerkredsen mener, at det vil være svært, for ikke at sige umuligt, at få plads til 80 timer ekstra om året uden forringelser af andre områder.

80 timer ekstra i gennemsnit vil ramme de lærere, der i forvejen har mange undervisningstimer, da de skal læse dem, vejledere m.m. ikke har plads til.

Det vil betyde, at der er plads til enten mindre forældresamarbejde, mindre elevsamtale og individuel hjælp, mindre tid til samarbejde og forberedelse eller mindre tid til at tage hånd om undervisningsplanlægning, evaluering og vurdering af den enkelte elev.

Det vil efter vores mening klart forringe undervisningen og hindre, at de gode mål kan nås.

Lærerne skal have den nødvendige tid til at forberede undervisningen, herunder at udvikle, efterbehandle og evaluere - både i samarbejde og alene. 

Lærerne skal gives mulighed for at udøve kvalitet i undervisningen. Det sker gennem et højt engagement, et godt arbejdsmiljø, respekt og tillid - og ikke mindst de nødvendige ressourcer og tid til at kunne udføre undervisningen. 

I årets erhvervsvurdering har Vordingborg en absolut bundplads med en markant lav vurdering af skolevæsenet. Den vurdering må politikerne tage alvorligt. Den hænger ikke sammen med den indsats, de ansatte yder, og heller ikke med det billede, der tegnes officielt.

Venlig hilsen

Jonna Rolvung

Emner

Målgruppe